Twitter
English

Bladwespen


Bladwespen (Hymenoptera - Symphyta - Tethredinidae) hebben lijken wel een beetje op de galwespen, maar ze zien er wat lomper uit en de larven lijken een beetje op rupsen van vlinders (bastaardrupsen). De gallen zijn meestal wat eenvoudiger van uiterlijk dan bij galwespen. Bladwespen komen veel voor op wilgen. De vrouwtjes hebben een zaagvormige legboor en de galvorming begint al bij het leggen van de eieren, waarbij een vloeistof in de plant wordt geinjecteerd.


  Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Blennocampa phyllocolpa is een bladwesp die op wilde, maar ook op verschillende tuinrozen voorkomt. Bijde zijden van het blad zijn losjes naar beneden ingerold. De larve is groen. 

Euura atra maakt verdikkingen aan een zijde van twijgen van wilg, Salix. Deze verdikkingen zijn ovaal en slechts hooguit anderhalve centimeter lang. De larve woont eerst aan de buitenkant van de gal en gaat later tot aan het centrum van de twijgen.

 

Pontania collactanea is de Kruipwilgbladwesp op Salix repens, Kruipwilg. 

Pontania pedunculi is de Grauwe wilgbladwesp op Grauwe wilg, Salix cinerea. 


Pontania viminalis is de Katwilgbladwesp die op verschillende soorten wilgen voor kan komen, zoals de Kraakwilg, Berijpte wilg en Bittere wilg.