Twitter
English

Vlindergallen

 
Als je voor het eerst kennis maakt met gallen, wil je meestal eerst graag weten hoeveel verschillende soorten er te vinden zijn en dus begin je alles te verzamelen wat los en vast zit. Dozen vol met gedroogd materiaal hou je er aan over. Tegenwoordig denk ik dat het beter is om de exemplaren te fotograferen (digitaal of dia) en als je geïnteresseerd bent in de galmaker is het een goed idee de gal 'uit te broeden'. De onderstaande lijst met beschrijvingen van galmaker en hun gastheer zijn soorten die ik zelf, of een andere gallenliefhebber, heb gezien. Er staat vaak een beschrijving bij en waar mogelijk een foto. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse verspreiding van plantengallen kunnen straks kijken naar de database die op deze website wordt toegepast. Omdat het onderwerp van plantengallen pas recentelijk weer in de schijnwerpers staat, is onze database nog niet zo groot, maar alle bijdrages zijn welkom!


Adaina microdactylade Koninginnekruidvedermot veroorzaakt stengelgallen opEupatorium cannabinum of Koninginnekruid. De gal bestaat uit een eenvoudige stengelverdikking cilindrisch tot spoelvormig in de hoofd of zijscheut. De gallen zijn tot circa 10 cm lang en bevatten een witroze rups met een geelbruin koppie. De gal bevat veel resten van uitwerpselen (frass).

 


Petrova resinella Op Pinus sylvestris of Grove den op vele locaties in Nederland op schrale heide waar deze den voorkomt. De gallen zijn propjes met hars op de takken geplakt. De tak is plaatselijk enigszins verdikt. De gallen zijn een beetje langwerpig en zitten meestal aan een zijde van de tak. Binnen in het bouwsel is het Harsmannetje te vinden. De vlinder, Petrova resinella, een bruine, niet zo wonderschone rups. Deze kan wel tot twee jaar in de gal bivakeren voor ze gaat verpoppen. 

petrova_resinella_2.jpg (47127 bytes)

petrova_resinella_3.jpg (63965 bytes)


Stenolechia gemella ofwel de Eikentakmot veroorzaakt spoelvormige, of cilindrische opzwellingen van de twijgen bij de top van jonge takken van eik. De gal op de foto is reeds verlaten en een beetje ingedroogd, maar de uitwerpselen van de mot zijn nog zichtbaar. De witte rups met kastanjebruine kop (DvL) leeft in een langwerpige kanaal in de tak en de rups verpopt in juni in de gal of in de aarde. 
gevonden door E. van den Ham in het Stuttebos, Friesland.