Twitter
English

Kevers

 
Gallen veroorzaakt door kevers zijn vaak stengelverdikkingen en verdikkingen van het vruchtbeginsel. Sommige mooie soorten zijn nog beschreven voor Nederland, zoals de gallen in de stengels van Ulex, Gaspeldoorn door Stenopterapion scutellare (Eutrichapion). Sommige soorten zijn zeer algemeen te vinden. Leeuwebeksnuitkever (Rhinusa antirrhini) is een van de meer bekende soorten.

 
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Apion rubens het Menierood zuringspitsmuisje (Coleoptera: Brentidae: Apioninae) komt voor in de bladeren Rumex acetosella of Schapenzuring. De gal zit op de hoofdnerf of in het blad en is meestal spoelvormig, tot 6 mm lang en 2-3 mm dik. Het oppervlak is glad en geel en/ of rood. De keverlarve is oranje. De kever is menierood. Ik heb de gallen enkel een keer gezien op Schiermonnikoog en Eesveen, maar op waarneming.nl is te zien dat deze soort redelijk verspreid in Nederland voorkomt. DvL 245.  

Gymnatron villosulum, de Viltsnuitkever (Coleoptera: Curculionidae) is een prachtig kevertje met een prachtige lange, kromme snuit. De soort gebruikt de zaden van Blauwe waterereprijs (Veronica anagallis-aquatica) voor ontwikkeling en huisvesting. De zaden veranderen in grote groene knikkers met een klein knobbeltje bovenop. Lijkt veel op een erwt van ongeveer 8 bij 5 mm. De soort komt ook voor op Rode ereprijs (Veronica catenata), Schildereprijs (V. scutellata) en Beekpunge (V. beccabunga). De exemplaren op de foto's zijn gevonden in de Millingerwaard. Op waarneming.nl lijkt het een redelijk zeldzame soort, maar het kan natuurlijk ook zijn dat er niet veel naar wordt gekeken. DvL 299. 
 

Smicronyx jungermanniae, het Gewoon warkruidsnuittorretje veroorzaakt stengelverdikkingen in allerlei soorten Duivelsnaaigaren, zoals hier op Cuscuta europaea. De larven waren in begin augustus 2006 wit met een donkere kop. Waarschijnlijk worden de gallen ook nog forser. Volgens DvL tot 8 bij 5 mm. De gallen kunnen twee galkamers bevatten, maar ik vond in de paar die ik heb opengepeuterd slechts één. De gallen schijnen met name in de stengels vlakbij de bloeiwijze te worden gevormd. Omdat Groot warkruid een typische soort is van het rivierengebied zullen we de kever ook in dit gebied vinden. Zie waarneming.nl. DvL 121.