Twitter
English

Curiositeiten van plantengallen

 
Gallen zijn niet alleen bijzonder door de organismen die ze veroorzaken of de vele vormen die ze kunnen hebben, maar ook om wat je er mee kunt doen of van kunt maken. Bijvoorbeeld de inkt uit galappels. Een recept voor deze inkt moet zeker een plaats krijgen op deze pagina. Zie de pagina's van hekserij.nl en een website van Jaap den Hollander.
  
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Gallen juwelen! Aafke Schoonhoven maakte voor zichzelf een ketting van twee Knikkergallen van de galwesp Andricus kollari en een heleboel Knoppergallen van de galwesp Andricus quercuscalicis. Ze noemt het een "boomvruchtsieraad" en heeft het trots aan collega's laten zien. Deze hadden nog nooit een gal gezien, maar vonden het wel mooi! 
Foto: A. Schoonhoven

Wat zijn die gallen toch een kunstwerken!
Uit Noord-Portugal kreeg ik deze foto, gemaakt door kunstenares Leni van Lopik. Zij woont in Portugal en gallen inspireren haar bij het maken van kunstvoorwerpen. Het voorbeeld hier rechts heeft zij de gallen van de galwesp Andricus quercustozae voor gebruikt.

Op 1 en 2 april 2006 heeft Leni van Lopik haar werk geexposeerd in STUDIO MM+ in Breedenbroek, Nederland. De expositie heette "kleur op de berg".

 
Foto: L. van Lopik

Bruidsboeket. Op 25 augustus 2005 ben ik getrouwd met Jasper Helmantel. Hij heeft stad en land afgereisd om voor mij het mooiste boeket samen te stellen die een planten- en gallenliefhebber zou kunnen wensen!!! Het bestond uit:

— Uit Westeremden: 
Quercus robur met Andricus quercuscalicis;
Quercus robur met Neuroterus albipes.
— Tussen Onderdendam en Tinallinge:
Phleum pratense met Claviceps purpurea.
— Van de Kleine Plantage in Eenrum:
Miscanthus shinensis cv;
Molinia 'Transparant'.
— Bij de familie Baars in Eenrum:
Alnus glutinosa met Eriophyes laevis.
— Uit Broek ('bij Fenna achter de dijk'):
Seriphidium maritimum;
Elytrichia repens.
— Uit Wehe den Hoorn:
Acer campestre met Aceria macrochelus;
Ulmus spec. met luis.
— Van Arborealis in Nijeberkoop:
Echinochloa crus-galli.
— Van 'De Heliant' (toen nog) in Appelscha:
Hypericum perforatum;
Origanum vulgare;
Acer campestre.

 


Knoppergal


Lensgalletjes

Foto's: Erik van den Ham

 


Ingeblikte gallen op mais. (Ustilago maydis) Dit blikje met maisgallen kregen we van Simone (nu Boer) & Brian Kabbes, die het tijdens één van hun reizen in Mexico meegenomen hebben. Helaas hebben we maar 1 blikje, dus de inhoud is alleen maar te zien op het etiket. Het blikje is nog wel gebruikt in een publicatie: Digital Atlas of Economic Plants. Voor mensen die dit wel een willen eten: Koken met mailgallen.