Twitter
English

Bladwespen


Bladwespen (Hymenoptera - Symphyta - Tethredinidae) hebben lijken wel een beetje op de galwespen, maar ze zien er wat lomper uit en de larven lijken een beetje op rupsen van vlinders (bastaardrupsen). De gallen zijn meestal wat eenvoudiger van uiterlijk dan bij galwespen. Bladwespen komen veel voor op wilgen. De vrouwtjes hebben een zaagvormige legboor en de galvorming begint al bij het leggen van de eieren, waarbij een vloeistof in de plant wordt geinjecteerd.


  Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Blennocampa phyllocolpa is de Kleinste rozenbladwesp die op wilde, maar ook op verschillende tuinrozen voorkomt. Beide zijden van het blad zijn losjes naar beneden ingerold. De larve is groen. DvL 241. 

Euura ara, de Platte wilgtakbladwesp veroorzaakt verdikkingen aan een zijde van twijgen van een aantal soorten wilgen, Salix alba, S. fragilis en S. triandra. Deze verdikkingen zijn ovaal en slechts hooguit anderhalve centimeter lang. De larve woont eerst aan de buitenkant van de gal en gaat later tot aan het centrum van de twijgen. De tak sterft niet boven de gal af. DvL 249.

 

Pontania collactanea is de Kruipwilgbladwesp op Salix repens, Kruipwilg. Vaak geel tot donkerrood verkleurd. Soms zwak behaard. DvL 242. 

Pontinia (Eupontania, Euura) pedunculi is de Grauwe wilgbladwesp op Grauwe wilg, Salix cinerea. De foto is geen mooi voorbeeld. Zie hiervoor bijvoorbeeld waarnemingen.be. De gal zit aan de onderzijde van het blad. Vaak bleekgeel tot rood aangelopen. DvL 255. Redfern 299. 


Pontania viminalis is de Katwilgbladwesp die op verschillende soorten wilgen voor kan komen, zoals de Kraakwilg, Berijpte wilg en Bittere wilg. De gal zit aan de onderzijde van het blad en is meestal kaal. DvL 257, 259.