Twitter
English

Plantengallen uit Belize (Midden Amerika)

 

Tijdens het voorjaar van 2003 heb ik vier maanden in Belize doorgebracht, Centraal Amerika. Ik was daarin verband met een stage, voor Coastal Zone Management of Belize, maar gelukkig kon ik ook af en toe het kustgebied de rug toekeren en het regenwoud in. Hier was ik dan op zoek naar planten en gallen, die daar beide in grote verscheidenheid voorkomen. De natuur van Belize is erg rijk en differs en het zou veel tijd kosten om bekend te raken met alle groepen organismen. In de regenwouden vond ik de meest fantastische soorten plantengallen in vele wonderlijke vormen. De gebieden waar ik de foto's heb gemaakt waren:: Chiquibul Forest, Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Blue Hole National Park, Belize Zoo, St.Herman's Cave and several locations in Guatemala.

Ik was enkel in staat om een heel klein deel van de plantensoorten te determineren en bij de gallen was het helemaal verschrikkelijk. Ik ben veel dank verschuldigd aan Dr Jon Martin van het Natural History Museum London, voor zijn behulpzaamheid met bepaalde soorten gallen en planten. Ik wil ook graag Raphael Manzanero en zijn vrienden Theresa, Lenny en Derric van Youth Environmental Action Group en Centre for Tropical Conservation bedanken dat zij mij meenamen op expeditie in Chiquibul Forest en mij zo, op heel bijzondere wijze, lieten kennismaken met de natuur van Belize. Dan, last but not least, wil ik de mensen van Las Cuevas Research Centre bedanken dat ik van hun faciliteiten gebruik mocht maken en zo in staat werd gesteld meer over diersoorten en plantenfamilies te leren. En het meeste hiervan gebeurde enkel in een kleine week tijd.

Mocht u een gal of plant herkennen uit mijn foto's of beschrijvingen, zou ik u daar bijzonder erkentelijk voor zijn als u mij dat dan laat weten. De meeste zijn nog een groot mysterie voor mij!


  
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
  
   
  
   
  
   
Pink leaf-margin curl gall veroorzaakt door de bladvlo Syntomoza lebesionop de struik Calyptranthes bartletti, gevonden in Belize Zoo. 
   
Op Lonchocarpus sp. komen verschillende soorten van het geslachtEuphalerus voor, een groep bladvlooien. Euphalerus magnus opLonchocarpus rugosus staan op de foto's hier echts. De gallen heb ik veel gevonden op verschillende locaties L. rugosus. Op de onderkant van het blad kunt u de driehoekige kegels zien, afgevlakt en met een aantal vertikale ribben op deze vlakke zijden. Op de bovenkant van het blad is het blad rond de gallen een beetje samengetrokken en zijn een paar kleinere verhogingen waarneembaar. 
   
  
   
  
   
Op Lonchocarpus rugosus heb ik ook enorme vergrotingen van de stengel op het bovenste deel van de takken gevonden. De larven zijn 2 mm lang en zijn wit en hebben zwarte monddelen. Vlak voordat ze uitkomen zijn ze veel donkerder en drie keer zo groot. Ze lijken veel op een rups en misschien is het ook wel een soort vlinder. Ik vond deze gallen in de Belize Zoo en in Chiquibul Forest.