Twitter
English

Bladvlooien

 
Bladvlooien (Hemiptera - Psylloidea) zijn vaak kleine cicade-achtige beestjes. De volwassen bladvlooien kunnen vaak vliegen en springen. De gallen worden veroorzaakt door sapzuigende larven die een vloeistof injecteren.
  Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Livia junci (juncorum) of Russenbladvlo veroorzaakt opvallende, vaak roze tot rood verkleurde bladrozetten/proppen in vele soorten russen (Juncus). Algemene soort. Veel te vinden op Veldrus (Juncus acutiflorus), Greppels (Juncus bufonius) en Zilte rus (Juncus gerardii). DvL 158. 


 Psyllopsis fraxini of P. discrepans zijn respectievelijk de Gewone essenbladvlo en de Andere essenbladvlo die gallen veroorzaken op Fraxinus excelsior, de Gewone es. De twee gallen zijn niet van elkaar te onderscheiden. De galmakers zijn op basis van de kenmerken van de nimfen van elkaar te onderscheiden. De bladrand krult naar beneden en de bladcellen vergroten sterk. De gal verkleurd lichtgroen, tot wit, roze en is vaak rood of paars geaderd. DvL 140/141.  

Trichochermes walkers of Wegedoornbladvlo veroorzaakt een verdikte bladrol op de bladeren van Wegedoorn, Rhamnus cathartica. De rol is ongeveer 0,5 bij 2 cm en bleekgroen en bevat blauwige luizen met wax. Het is geen bijzonder algemene soort in Nederland, net als de Wegedoorn zelf. In Amen, Drenthe, zijn gallen gevonden op een klein groepje Wegedoorn. DvL 234.

Foto: R.J. Koops


Trioza remota is de zeer algmeen voorkomende Eikenbladvlo op eikenbladeren, Zomereik (Quercus robur) en Wintereik (Q. petraea). Aan de bovenzijde van het blad is een klein puistje te zien en aan de onderzijde is hier een inzinking zichtbaar met een platte nimfe van een bladvlo in het midden.